Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety wg Piotra

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 500 g
jajko 1
cebula 1
koperek 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
przecier pomidorowy 1 słoik
kostka rosołowa 1
sól
otręby pszenne 3 łyżki
otręby owsiane 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety wg Piotra

Cebule obrać . Piersi z kurczaka umyć , osuszyć , oczyścić i zmielić dwukrotnie w maszynce razem z cebulą . Do powstałej masy dodać do smaku suszona bazylię , oregano , wymieszane otręby , sól ,pieprz ziołowy , posiekana zieleninę (koperek i natkę pietruszki) oraz jajko . Wszystko mieszać ze sobą tak długo , aż powstanie masa o jednolitej konsystencji . Z masy uformować mokrymi dłońmi ( dzięki temu masa nie będzie się przyklejać do rąk) kotleciki o wielkości orzecha włoskiego . W większym garnku zagotować wodę i dodać do niej kostkę rosołową. Następnie włożyć kuleczki z mięsa . Słoiczek przecieru wymieszać z niewielką ilością wywaru i wlać całą zawartość do garnka. Gotować na małym ogniu ok 30 minut . Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Do sosu można dodać odrobinę mąki jeżeli nie jest gęsty . Pulpety polać sosem i smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak