Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z topionego ciasta

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
masło 100 g
jajko 2 szt
cukier 4 łyżki
drożdże 25 g
mleko 1 szkl
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z topionego ciasta

Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru w miseczce, dodajemy1/3 szklanki letniego mleka, mieszamy, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 min.
Masło topimy i studzimy do temperatury ciała. Cukier roztrzepujemy z jajkami.
Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, dodajemy stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem, , resztę letniego mleka i stopione masło. Wyrabiamy dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy ciasto ( można w woreczku foliowym )do zimnej wody, aż wypłynie lub na pół godziny.
Smażymy na kilkumilimetrowej warstwie oleju i średnim ogniu, kładąc łyżką placuszki, najpierw pod przykryciem, gdy sią zrumienia od spodu, przewracamy i dosmażamy bez przykrycia. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Gorące obtaczamy w cukrze. Dobre na ciepło i na zimno.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 13.01.2013 09:44
ciekawy fajny przepis
Wacław 12.01.2013 19:01
pyszne,lubie takie
ben-ka 25.10.2012 18:27
Jak ja lubię takie wyrośnięte racuchy!
marzenciak1985 27.04.2012 14:05
mniam
elzbietar64 01.04.2012 10:27
świetne
jolanta19 23.02.2012 18:17
mniam
agnieszka137 21.02.2012 22:26
super placuszki
1j1o1l1a1 21.02.2012 16:12
ciekawie się prezentują :)
agnieszka214 21.02.2012 13:49
uwiel biam
stokrotka 21.02.2012 11:42
pyszne
treonina 21.02.2012 10:56
wyglądają przepysznie!
mikrusiak 21.02.2012 10:31
racuszki zawsze...;P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak