Sposób przygotowania

Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru w miseczce, dodajemy1/3 szklanki letniego mleka, mieszamy, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 min.
Masło topimy i studzimy do temperatury ciała. Cukier roztrzepujemy z jajkami.
Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, dodajemy stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem, , resztę letniego mleka i stopione masło. Wyrabiamy dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy ciasto ( można w woreczku foliowym )do zimnej wody, aż wypłynie lub na pół godziny.
Smażymy na kilkumilimetrowej warstwie oleju i średnim ogniu, kładąc łyżką placuszki, najpierw pod przykryciem, gdy sią zrumienia od spodu, przewracamy i dosmażamy bez przykrycia. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Gorące obtaczamy w cukrze. Dobre na ciepło i na zimno.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    racuszki zawsze...;P
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    wyglądają przepysznie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    uwiel biam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    ciekawie się prezentują :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    super placuszki
  • 1
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    mniam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    elzbietar64

    świetne
  • 0
    beztytulu
    Opublikowano

    marzenciak1985

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Jak ja lubię takie wyrośnięte racuchy!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne,lubie takie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawy fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !