Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki musli - motylem być
1/2 szklanki mąki razowej
1/3 szklanki letniej wody
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
2 szklanki bakalii (migdały, rodzynki, żurawina, morele)
2 białka jajek
Bakalie siekamy na mniejsze kawałki. Mieszamy wszystkie sypkie składniki ze sobą w jednej misce.
Miód wlać do rondelka i rozpuścić w wodzie, dodać olej, odrobinę soli. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać sypką masę z wodą z miodem i olejem oraz białkami tak, aby nie było sypkich składników. Potem blaszkę wysłać papierem do pieczenia i ułożyć warstwę o grubości 1 cm, wyrównać, aby powierzchnia była ścisła. Piec w temp 180 stopni ok 30 minut.
Jest to jeden z niewielu przepisów na batoniki, który znalazła, w którym nie dodajemy ani cukru ani tłuszczu, więc te batoniki są stosunkowo niskokaloryczne pomijając bakalie :)