Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z pomidorami Piotra

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2
pomidor 500 g
mąka pszenna 1 szklanka typ 650
mąka pszenna 2/3 szklanki typ 1850
masło 3/4 kostki
jogurt 1/3 szklanki
pieprz szczypta
sól szczypta
twaróg 300 (chudy)
jajko ugotowane na twardo 4

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z pomidorami Piotra

Pokrojone w kostkę masło , oba rodzaje maki i pokruszony twaróg wyłożyć na stół . Siekać aż powstaną grudki . Dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto . Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 1 godzinę . Formę do tarty natłuścić i wysypać bułką tartą . Kawałek ciasta odłożyć do dekoracji , resztą wylepić dno i boki formy . Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni C . Ugotowane jajka obrać ze skorupek i pokroić w plastry . Pomidory sparzyć przelać zimną wodą , obrać ze skórki i pokroić miąższ z plastry .Krążki jajek i pomidorów ułożyć na podpieczonym cieście . Dwa surowe jajka roztrzepać widelcem , wymieszać z jogurtem , dodać pieprz i sól do smaku . Zalać tartę . Z odłożonego ciasta zrobić ozdobną kratkę na wierzchu . Piec około 20 minut w temp . 200 stopni C .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak