Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z rabarbarem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
palma 1 kostka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 3,5 łyżeczki
jajko 5 sztuk
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
rabarbar 50 dkg
jabłka prażone 50 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z rabarbarem

Rabarbar ugotować z pół szklanki cukru do miękkości, przestudzić i wymieszać z jabłkami prażonymi. Palmę, mąkę, 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia i żółtka zagnieść na gładkie ciasto. 2/3 ciasta rozłożyć w wysmarowanej blaszce, resztę zamrozić. Na ciasto rozłożyć jabłka z rabarbarem. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać resztę cukru. Dodać do nich resztę proszku do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wymieszać, rozłożyć na jabłkach. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 02.10.2012 21:29
Apetyczne połączenie smaków.
Andysz 25.04.2012 21:36
fajny przepis;))
Justyna Jussstiii 03.03.2012 11:30
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak