Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z budyniem i wiórkami kokosowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżki
sól szczypta
jajko 2
masło 100 g
wiórki kokosowe 4 łyżki
woda gazowana 100 ml
BUDYŃ DOMOWY
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mleko 350 ml
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 4 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z budyniem i wiórkami kokosowym

Przygotować budyń : odlać pół szklanki mleka i wymieszać z mąką pszenną oraz ziemniaczaną . Resztę mleka razem z cukrem oraz cukrem waniliowym gotować na małym ogniu , mieszając . Gdy się lekko zagotuję , delikatnie wlać mleko połączone z mąką . Mieszać aż zgęstnieje i zaczną się pojawiać bąbelki . Przygotować ciasto : W rondelku rozpuścić masło . o miski wbić jajka (można je lekko ubić ) . Dodać przestudzony budyń i masło . Starannie wymieszać . Do zawartości miski wsypać mąkę , proszek do pieczenia i sól . Na koniec wlać wodę gazowaną i wymieszać . Ciasto wyłożyć do papierowych foremek . Wierzch muffinek posypać wiórkami kokosowymi . Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200 stopni C . Piec ok. 20-25 minut .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak