Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wołowina z fasolą szparagową po chińsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wołowina 30 dkg
olej sezamowy
olej arachidowy
chili 2 szt
fasolka szparagowa 20 dkg
czosnek 4 ząbki
imbir starty 1 łyżka
sos sojowy
wino ryżowe
cukier brązowy
mąka kukurydziana
makaron chiński
bulion 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: wołowina z fasolą szparagową po chińsku

Najpierw przygotowujemy marynatę. Do miski wrzucamy pokrojony czosnek, 1 łyżkę startego imbiru, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki wina ryżowego i 1 łyżeczkę brązowego cukru. Wszystko razem mieszamy. Mięso kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do marynaty. Odkładamy na 10 min. Do marynaty i mięsa dodajemy 1 łyżkę mąki kukurydzianej, mieszamy i odstawiamy na bok (mąka zatrzyma wszystkie soki w mięsie podczas smażenia). W osobnym garnku gotujemy wodę i wrzucamy fasolkę szparagową (niech się ugotuje ale nie rozgotuje, nie trzeba solić wody). Osobno także gotujemy makaron (wg opisu na opakowaniu, można go ugotować wcześniej).Do ugotowanego makaronu dodajemy szczyptę oleju sezamowego (będzie miało ładny zapach). Rozgrzewamy woka. Dodajemy 3 łyżki oleju arachidowego (ja miałam niestety roślinny). Na mocno rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną chili (jeżeli lubicie pikantne dania to nie usuwajcie nasion), mięso z marynatą oraz fasolkę szparagową. Smażymy ok 5 min. Dolewamy bulion, 3 łyżki jasnego i ciemnego sosu sojowego oraz 1 łyżkę oleju sezamowego. W osobnym naczyniu rozrabiamy 1 łyżkę mąki kukurydzianej i 2 łyżki wody - dolewamy do sosu. Całość chwilę gotujemy. Danie jest gotowe do jedzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kas2 20.02.2012 18:23
smakowita

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak