Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z boczkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 g
cukier 50 g +1 łyżka
mleko ciepłe 1 szklanka
cebula 1
drożdże 25 dag
jajko 1
boczek 250 g
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z boczkiem

Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże oraz jedną łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki . Zaczyn dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut . Boczek pokroić w niewielką kostkę i wytopić z tłuszczu na suchej patelni . Usmażone skwarki zdjąć łyżką cedzakową z patelni i najlepiej dodatkowo odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku .Cebulę posiekać . Do dużej miski wsypać resztę mąki , dodać jajko , sól i pozostały cukier . Dorzucić przesmażony boczek , cebulę oraz zaczyn drożdżowy . Dobrze wyrobić ciasto , Uformować małe bułki i wyłożyć je na wysmarowaną tłuszczem blachę . Piec ok 30 min. w temp . 200 stopni C .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak