Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SUFLET Z OWOCAMI

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 szt
owoce leśne 15 dag
rum biały 50 ml
cukier 20 dag
mąka 7,5 dag
mleko 500 ml
cukier wanilinowy
sól do smkau
masło
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: SUFLET Z OWOCAMI

Owoce zalej rumem, odstaw. Zagotuj mleko. 4 żółtka utrzyj na kremową masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj. Mieszając powoli wlewaj gorące mleko. Ustaw na małym ogniu i dalej mieszając gotuj krem około 2 minuty. Do kremu dodaj dwa pozostałe żółtka. Z 6 białek ubij pianę z dodatkiem soli. Krem ostrożnie połącz z owocami wraz z rumem i sztywną pianą z białek. Ostrożnie mieszaj, aby owoce nie puściły soku. Formę wyłóż papierem do pieczenia robiąc kołnierz. Papier wysmaruj masłem, wysyp cukrem. Wlej przygotowana masę. Wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut. Otwórz piec suflet posyp cukrem pudrem piecz jeszcze 10 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak