Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ciasteczka z budyniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
mleko 3/4 szklanki
żółtko jajek 1 szt
mąka 1/3 szklanki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciasteczka z budyniem

Ciasteczka przygotowuję zazwyczaj z gotowego świeżego ciasta francuskiego, ale oczywiście jeżeli ktoś ma czas, warto zrobić je samemu. Ale zaczynamy od kremu. Do rondelka wlewamy połowę mleka, cukier i cukier waniliowy o to podgrzewamy. Resztę mleka dokładnie mieszamy z mąką oraz żółtkiem-tak powstałą masę wlewamy do mleka i mieszamy aż do zagotowania. Krem odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie wycinamy z ciasta niewielkie kwadraciki. Na co drugi kwadracik układamy porcję kremu-ile to już zależy od wielkości wyciętych ciasteczek oraz naszych upodobań. Ciastko przykrywamy pustym kawałkiem ciasta lekko dociskając brzegi. Ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut, aż ciasteczka zrobią się złociste. Zaraz po upieczeniu warto ciasteczka oprószyć cukrem pudrem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 20.02.2012 10:58
ślinka cieknie...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak