Sposób przygotowania

Ciasteczka przygotowuję zazwyczaj z gotowego świeżego ciasta francuskiego, ale oczywiście jeżeli ktoś ma czas, warto zrobić je samemu. Ale zaczynamy od kremu. Do rondelka wlewamy połowę mleka, cukier i cukier waniliowy o to podgrzewamy. Resztę mleka dokładnie mieszamy z mąką oraz żółtkiem-tak powstałą masę wlewamy do mleka i mieszamy aż do zagotowania. Krem odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie wycinamy z ciasta niewielkie kwadraciki. Na co drugi kwadracik układamy porcję kremu-ile to już zależy od wielkości wyciętych ciasteczek oraz naszych upodobań. Ciastko przykrywamy pustym kawałkiem ciasta lekko dociskając brzegi. Ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut, aż ciasteczka zrobią się złociste. Zaraz po upieczeniu warto ciasteczka oprószyć cukrem pudrem

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    ślinka cieknie...:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !