Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna łopatka pieczona w sosie z warzywami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka 1.5 kg
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 4 ząbki
majeranek 1 łyżka
pieprz 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1.5 łyżeczki
sól 3/4 łyżeczki
olej 5 łyżek
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
woda
mąka
masło roślinne 1 łyżka
musztarda ostra 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna łopatka pieczona w sosie z warzywami

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy marynatę : olej, musztardę i wszystkie przyprawy suche mieszamy razem.
Krok 1 - Pikantna łopatka pieczona w sosie z warzywami foto
2
Przygotowujemy naszą łopatkę. Myjemy i osuszamy.
Krok 2 - Pikantna łopatka pieczona w sosie z warzywami foto
3
Przekładamy naszą marynatę na łopatkę i odstawiamy na min. kilka godzin (najlepiej na noc).
Krok 3 - Pikantna łopatka pieczona w sosie z warzywami foto
4
Do naczynia żaroodpornego wkładamy łyżkę masła roślinnego. Przekładamy naszą łopatkę. Pieczemy zakrytą w temp 200 stopni około 2 godzin (do miękkości). Na ost 15 min dorzucamy cebulę, paprykę pokrojone w kostkę i czosnek. Po wyjęciu zaciągamy sos (z wody i mąki).
Krok 4 - Pikantna łopatka pieczona w sosie z warzywami foto
5
Podajemy z ziemniakami.
Krok 5 - Pikantna łopatka pieczona w sosie z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 27.06.2012 09:20
zgłodniałam :) mmmm :):)
Justyna28 21.06.2012 15:23
smacznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak