Sposób przygotowania

4 udka kurczaka
20 dag ryżu
2 pory
25 dag pieczarek
250 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki)
opakowanie marynaty pikantnej
2 ząbki czosnku

Oliwę wlać do miseczki i wymieszać z marynatą,dodać rozdrobnione ząbki czosnku rozmieszać. Udka z kurczaka umyć i dokładnie osuszyć, później dokładnie natrzeć marynatą i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godzin, a najlepiej całą noc. Do naczynia żaroodopornego wsypać najpierw ryż, wyrównać powierzchnię, na tym ułożyć pokrojony w plastry por, następnie pokrojone w plastry pieczarki.Na samym wierzchu ułożyć udka kurczaka. Całość powoli zalać szklanką przygotowanego wcześniej bulionu.Tak przygotowaną potrawę piec w piekarniku o temp. 180 stopni C przez około 50 minut. Aby uzyskać chrupiącą skórkę należy 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i ustawić piekarnik na opcję grillowania. :) Smacznego :)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !