Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności bardzo dokładnie mielimy twaróg ( najlepiej dwa razy, żeby był dobrze zmielony). Mąkę pszenną mieszamy z cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Do tego dajemy rozdrobnione masło za pomocą noża. Wszystkie te składniki ( masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy) bardzo dokładnie mieszamy. Do tego dodajemy wcześniej zmielony twaróg i ponownie łączymy składniki. Do tego także dodajemy cukier oraz wbijamy jajka. Całość dobrze mieszamy i ugniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5- 1 cm, a następnie wycinamy szklanką większą i mniejszą oponki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, a później kładziemy do niego wycięte z ciasta oponki. Oponki serowe smażymy z obydwóch stron na złotawy kolor. Po usmażeniu wyjmujemy je łyżką cedzakową i kładziemy na papierowe ręczniki. Kiedy trochę ostygną to posypujemy je cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pioge7

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    owocówka

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    niezłe :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    uwielbiam oponki!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !