Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 30 dag
mąka 1/2 kg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko 2
smalec 1 kg
cukier puder
masło 5 łyżek
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowe

W pierwszej kolejności bardzo dokładnie mielimy twaróg ( najlepiej dwa razy, żeby był dobrze zmielony). Mąkę pszenną mieszamy z cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Do tego dajemy rozdrobnione masło za pomocą noża. Wszystkie te składniki ( masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy) bardzo dokładnie mieszamy. Do tego dodajemy wcześniej zmielony twaróg i ponownie łączymy składniki. Do tego także dodajemy cukier oraz wbijamy jajka. Całość dobrze mieszamy i ugniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5- 1 cm, a następnie wycinamy szklanką większą i mniejszą oponki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, a później kładziemy do niego wycięte z ciasta oponki. Oponki serowe smażymy z obydwóch stron na złotawy kolor. Po usmażeniu wyjmujemy je łyżką cedzakową i kładziemy na papierowe ręczniki. Kiedy trochę ostygną to posypujemy je cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noculos 15.03.2012 18:37
uwielbiam oponki!!!
krokodyl 15.03.2012 06:41
niezłe :)
Wojt@s
Wojt@s 13.03.2012 09:51
extra
owocówka 28.02.2012 07:45
pycha
pioge7 25.02.2012 16:21
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak