Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z mięsem i ryżem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 główka
ryż 30 dag
cebula 3
sól
pieprz
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
olej do smażenia
mięso mielone wieprzowe 1 kg
kostka rosołowa 1

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem i ryżem

Kroki postępowania

1
Z główki kapusty wyciąć głąb u nasady. Kapustę opłukać pod bieżącą wodą. W dużym naczyniu zagotować wodę z odrobiną soli. Do garnka włożyć główkę kapusty i powoli na małym ogniu gotować. Oddzielać liście podczas gotowania i wykładać na tacę. W każdym liściu odciąć gruby nerw liściowy. Ryż opłukać i zagotować w wodzie ( wody ma być dwa razy więcej niż ryżu). Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę zarumienić na złoty kolor na tłuszczu i również przestudzić. Wszystkie przygotowane składniki do farszu wymieszać starannie wraz z przyprawami.
Krok 1 - Gołąbki z mięsem i ryżem foto
2
Na każdy liść kapusty nakładać nadzienie na środek. Dwa boki liścia zagiąć i zwijać ciasno w rulonik.
Krok 2 - Gołąbki z mięsem i ryżem foto
3
Gołąbki ułożyć w naczyniu najlepiej z kratownicą albo podwójnym dnem, aby się nie przypaliły. Polać je wodą rozmieszaną z kostka rosołową z domieszką przecieru pomidorowego i włożyć przykryte pokrywką do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Gołąbki piec przez jedną godzinę.
Krok 3 - Gołąbki z mięsem i ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 27.06.2012 23:44
jedno z moich ulubionych dań
pioge7 14.03.2012 21:10
fajne
owocówka 12.03.2012 09:23
ekstra
Bozena4 20.02.2012 12:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak