Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne oponki ziemniaczane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 szklanka utłuczone
mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
masło 80 g pokrojone
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 3/4 szklanki
olej do smażenia 1 l
cukier puder 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne oponki ziemniaczane

Ugotowane i utłuczone ziemniaki połączyć z mąką , proszkiem do pieczenia i przyprawa korzenną . Dodać masło lub margarynę , cukier rozkłócone jajka , mleko i cukier waniliowy . Wyrabiać ciasto , aż będzie gładkie i przestanie lepić się do dłoni . Na stole oproszonym mąką rozwałkować ciasto na placek o grubości około 2 cm . Następnie szklanką wycinać kółka . W każdym krążku kieliszkiem wyciąć dziurkę. W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzać olej . Oponki smażyć porcjami z obu stron . Osączyć z tłuszczu , ostudzić i oprószyć cukrem pudrem lub polewą kakaową .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak