Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z marmoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
cukier 1 szklanka
masło 25 dag
jajko 6
drożdże 5 dag
olejek śmietankowy 1
sól szczypta
marmolada
cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą

Wykonać rozczyn z mleka, drożdży oraz z 1/3 kg mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Po podrośnięciu dodać cukier, jajka, olejek, pozostałe 2/3 kg mąki, szczyptę soli i rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie odstawało od ręki, po czym odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, formować kulki, a do środka nakładać za pomocą szprycy marmoladę. Pączki wykładać na serwetkę posypaną mąką, aby jeszcze podrosły. Następnie smażyć je na gorącym oleju na złoty kolor (dla pewności sprawdzać patyczkiem, czy są dobrze wysmażone). Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 21.02.2012 13:23
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak