Sposób przygotowania

Wykonać rozczyn z mleka, drożdży oraz z 1/3 kg mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Po podrośnięciu dodać cukier, jajka, olejek, pozostałe 2/3 kg mąki, szczyptę soli i rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie odstawało od ręki, po czym odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, formować kulki, a do środka nakładać za pomocą szprycy marmoladę. Pączki wykładać na serwetkę posypaną mąką, aby jeszcze podrosły. Następnie smażyć je na gorącym oleju na złoty kolor (dla pewności sprawdzać patyczkiem, czy są dobrze wysmażone). Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !