Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Albańskie bułki pitta

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka oszenna i kukurydziana 300 g mieszanki
drożdże 30 g
sól 0,5 g
cukier 0,3 g
oliwa 10 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Albańskie bułki pitta

Sporządzić rozczyn z mieszanki mąki , drożdży , wody z dodatkiem niewielkiej ilości soli i cukru . Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą część mąki i przerobić na ciasto .Podczas przebijania ciasta dodać oliwę z oliwek i pozostawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto podzielić na kęsy ,a następnie uformować przez zaokrąglanie i wałkować w kształt elipsy o grubości około 0,5 cm. Uformowane kęsy ciasta nakłada się na wysmarowane tłuszczem blachy i wypieka w temperaturze 240 stopni C . Bułki pitta podawane są do wszelkiego rodzaju dań jako zakąska , serwowane z sosami , zupami ,lub daniami gulaszowymi .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak