Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułgarski kadaif

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron nitki 300 g
orzechy włoskie 30 g
masło 20 g
cukier 100 g
woda 30 ml
sok z cytryny 1 cytryny
cynamon szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bułgarski kadaif

Makaron ugotować ułożyć w wysmarowanej masłem formie . Z góry posypać makaron zmielonymi lub rozdrobnionymi orzechami i odrobiną cynamonu . Zalać roztopionym masłem i piec do zarumienienia w temp 170 stopni C . Po wypieku pozostawić do ostygnięcia . Wodę z cukrem zagotować , dodać sok z cytryny i odstawić do wystudzenia tak aby powstały syrop osiągnął letnią temperaturę . Chłodny kadaiff zalać letnim syropem . Kadaiff się powinno podawać po kilku godzinach , gdy syrop zastygnie , wiązać nitki z makaronu .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak