Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek bożonarodzeniowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
środek spulchniający 8 dag
mleko 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżka
koniak 1 łyżka
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
owoce kandyzowane 1/2 szklanki
jajko 2
masło 115 g
skórka z cytryny 1 cytryny
wanilia szczypta
wiśnie kandyzowane 100 g
rodzynki 1 szklanka
migdały 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek bożonarodzeniowy

Przesiać mąkę przez sitko. Rozdrobnić masło i dobrze je utrzeć z cukrem i jajkami . Następnie wymieszać masę z mąką i mlekiem , dodać dodać owoce koniak lub brandy i wanilię . Po czym wlać ciasto do wysmarowanej masłem foremki . Ciasto należy piec w temperaturze 150 stopni C około 1,5 godziny . chlebek można udekorować skórką z cytryny lub kandyzowanymi owocami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak