Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna kostka piernikowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 60 dag
cukier 20 dag
miód 30 dag
masło 40 dag
jaja 9 sztuk
śmietana kwaśna 50 ml
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 6 dag
Cynamon mielony Prymat 2 dag
kakao 8 dag
Soda oczyszczona Prymat 2 dag
badzienie marcepanowe grados 1 kg
śmietana 30% 200 ml
cynamon 1 łyżka
kuwertura czekoladowa 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna kostka piernikowa

Masło utrzeć z 15dag cukru i miodem a następnie dodać żółtka i wymieszać z kwaśną śmietaną. Osobno ubić białka z resztą cukru , a do oddzielnego naczyńka przesiać mąkę z kakao , przyprawami i sodą .Mąkę mieszać z napowietrzonym masłem i pod koniec delikatnie połączyć z ubitym białkiem . Całość wylać na blachę 60cm x 40 cm i piec w piecu o temperaturze 180 stopni C . Po odpieczeniu i ostudzeniu ciasta przekroić je na 2 części , przesmarować nadzieniem akord marcepan grados i przykleić drugą część ciasta .Następnie przesmarować 0,4 kg owoców leśnych siedemdziesiątka gardos i umieścić w lodówce na 3-4 godziny . Po wystudzeniu ciasta zagotować śmietanę 30% z cynamonem m a kuwerturę rozpuścić w kąpieli wodnej , następnie połączyć ze sobą i dodać 0,06 kg owoców leśnych siedemdziesiątka gardos. Całość rozsmarować na pierniku po zastygnięciu masy ciasto pokroić i udekorować

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak