Sposób przygotowania

Fasolę namoczyć w przegotowanej, zimnej wodzie przez noc. Po namoczeniu uzupełnić wodę tak, żeby była ok. 5 cm nad fasolą. Dorzucić ziele angielskie i listki laurowe. Przykryć i gotować do czasu, aż fasola zmięknie. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Podrumienić na odrobinie oleju na sporej patelni. Dodawać powoli mąkę, by zagęścić powstały sos. Dusić, aż cebula się rozgotuje. Dodać przecier pomidorowy i zmniejszyć ogień do minimum. Dokładnie rozprowadzić. Do garnka z ugotowaną fasolą dodać sos i wymieszać. Dosypać majeranku bazylii i tymianku, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przyprawioną fasolkę odstawić na ok. 30 minut, by smaki się przegryzły.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !