Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodniki

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
jajko 2
cukier puder 0,5 szklanki
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
sól szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
cukier kryształ 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko do posmarowania
mleko do posmarowania
masło 1 łyżka
jagody 25 (świeże lub mrożone)

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodniki

Rozetrzeć drożdże z jedną łyżką cukru pudru oraz łyżką mąki. Rozprowadzić szklanką ciepłego mleka. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Jajka ubić z resztą cukru pudru. Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać przesianą mąkę. Wymieszać, dodać jajka z cukrem i roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Jagody (rozmrozić, jeśli są mrożone), wymieszać z bułką tartą, 3 łyżkami cukru kryształu i cukrem waniliowym. Po wyrośnięciu od ciasta odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczać i nakładać po łyżce jagód z cukrem. Dokładnie zlepiać. Jagodniki układać na natłuszczonej blasze w dość dużych odstępach. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bułeczki posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Posypać je po wierzchu grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia (ok. 15-20 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 06.03.2012 07:13
mniam:)
zuzanna_z 21.02.2012 12:24
super
dwa pokoje z kuchnią 18.02.2012 21:13
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak