Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PASZTET ZE SZCZUPAKA

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczupak 1 szt
ryba 1 szt
cebula 2 szt
masło
jaja 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
ciasto francuskie

Przepis i sposób przygotowania na: PASZTET ZE SZCZUPAKA

Szczupaka oczyścić, po usunięciu ości grzbietowej posolić i podpiec na brytfance w piekarniku. Inną rybę pokroić, zdjąć skórę usunąć ości, mięso posiekać, przyprawić solą i pieprzem dodać drobno pokrojone i podsmażone na maśle cebulę, bułkę namoczoną i wyciśnięta, łyżkę masła i jaja. Wszystko dobrze wymieszać. Masą wyłożyć dno podłużnego półmiska żaroodpornego lub rondla posmarowanego uprzednio masłem i położyć na niej podpieczonego szczupaka. Obłożyć go resztą masy i pokryć przygotowanym ciastem francuskim, tak aby ogon i głowa pozostałe odkryte. Ciasto posmarować z wierzchu rozbitym jajkiem. Półmisek z rybą wstawić do piecyka i piec około 1 godziny. Potem podać z sosem pomidorowym lub kaparowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 19.02.2012 15:27
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak