Sposób przygotowania

Szczupaka oczyścić, po usunięciu ości grzbietowej posolić i podpiec na brytfance w piekarniku. Inną rybę pokroić, zdjąć skórę usunąć ości, mięso posiekać, przyprawić solą i pieprzem dodać drobno pokrojone i podsmażone na maśle cebulę, bułkę namoczoną i wyciśnięta, łyżkę masła i jaja. Wszystko dobrze wymieszać. Masą wyłożyć dno podłużnego półmiska żaroodpornego lub rondla posmarowanego uprzednio masłem i położyć na niej podpieczonego szczupaka. Obłożyć go resztą masy i pokryć przygotowanym ciastem francuskim, tak aby ogon i głowa pozostałe odkryte. Ciasto posmarować z wierzchu rozbitym jajkiem. Półmisek z rybą wstawić do piecyka i piec około 1 godziny. Potem podać z sosem pomidorowym lub kaparowym

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !