Sposób przygotowania

Z ryby zdjąć skórę i mięso brać z ości. Bułkę namoczyć w mleku, wycisnąć. Mięso i bułkę przepuścić przez maszynkę. Margarynę utrzeć na [pianę dodać zmielone mięso z bułką, śmietanę, przyprawić solą pieprzem, gałką muszkatołową, następnie dodać pianę z białek i wszystko dobrze wymieszać. Formę wysmarować smalcem, posypać bułką tartą i napełnić do 3/4 wysokości przygotowaną masą, przykryć szczelnie i gotować na parze lub upiec w piekarniku ( około godziny). Gdy wierzch pasztetu uzyska złoty kolor, a boki odstają od formy, wyłożyć ostrożnie pasztet na okrągły półmisek i podać na gorąco. Do pasztetu podać sos cytrynowy lub pieczarkowy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !