Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekane placki ryżowe z pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szkl.
cebula
masło 2 łyżki
majeranek świeży siekany 1 łyżka
szczypiorek usiekany 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
jajko 4 szt.
sól i pieprz
pomidor 5 szt.
ser żółty 20 dkg.
śmietana słodka 3/4 szkl.
olej do smażenia
natka pietruszki 1 łyżka
tymianek 1 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekane placki ryżowe z pomidorami

na maśle zeszklić obraną i posiekaną cebulę z czosnkiem dodać ryż chwilę przesmażyć i zalać 1/2 litra wody osolić gotować aż ryż wchłonie wodę przestudzić dodać jajka i umyte oraz posiekane zioła doprawić do smaku solą i pieprzem wyrobić i formować niewielkie placki kłaść na rozgrzany olej i upiec na złoty kolor osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym pomidory umyć i pokroić w plastry,ser zetrzeć na tarce i połączyć ze śmietaną doprawić do smaku solą i pieprzem,naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem wkładać warstwami pomidory i placki całość zalać sosem serowym udekorować ziołami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st.i zapiec przez 15min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.11.2013 06:56
bardzo ciekawy przepis
caralajna 18.06.2013 07:17
świetne, lubię jarskie potrawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak