Sposób przygotowania

Przepis podpatrzony z blogu: moje wypieki.

Herbatniki pokruszyć (najlepiej w robocie kuchennym) dodać roztopione masło. Tortownice wyłożyć papierem, a następnie wyłożyć masę jako podstawa naszego senrika.

Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na górze wysypać dodatkowo niepodprażone płatki migdałów. Piec około 1 godziny w 175ºC. Gdyby szybko 'łapał' kolor, przykryć folią aluminiową. Tego sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by środek był ścięty i sprężysty. Wystudzić w formie. Schłodzić w lodówce przez jedną noc.

Górę można pokryć karmelem lub sosem toffi.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ilona15

    super wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    super taki sernik

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !