Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik migdałowo-amaretto

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 1.5 paczki
masło 50 gr
aromat migdałowy kilka kropel
jajko 4 szt
amaretto 100 ml
mleko skondensowane 1 puszka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
płatki migdałowe 10 dag
twaróg 1 (zmielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik migdałowo-amaretto

Przepis podpatrzony z blogu: moje wypieki.

Herbatniki pokruszyć (najlepiej w robocie kuchennym) dodać roztopione masło. Tortownice wyłożyć papierem, a następnie wyłożyć masę jako podstawa naszego senrika.

Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na górze wysypać dodatkowo niepodprażone płatki migdałów. Piec około 1 godziny w 175ºC. Gdyby szybko 'łapał' kolor, przykryć folią aluminiową. Tego sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by środek był ścięty i sprężysty. Wystudzić w formie. Schłodzić w lodówce przez jedną noc.

Górę można pokryć karmelem lub sosem toffi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.02.2013 12:36
super taki sernik
Ilona15 25.02.2012 08:40
super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak