Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

spaghetti carbonara ze świeżo tartym serem parmezan

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spagetti 600 g
sól, pieprz 3 g
boczek 100 g
żółtko jajek 4 szt
śmietana 250 ml
ząbek czosnku 1/2 szt
igły rozmaryku 2 szt
łyżka oliwy z oliwek 2 szt
parmezan 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: spaghetti carbonara ze świeżo tartym serem parmezan

Makaron spaghetti ugotować al dente (6 minut) w dużej ilości osolonej wody (1 litr na 100 g makaronu) z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Ugotowany makaron odcedzić i dodać sosu.

Po minucie dodać śmietanę zmieszaną z żółtkami i nie zdejmując z ognia, stale mieszać do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć. Należy uważać, aby sos się nie zagotował, bo jaja się zetną, a sos się zwarzy. Tak przygotowane spaghetti podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 12.12.2011 12:06
smaczne
gosia561 20.03.2011 00:00
dobre
Barbara55 12.11.2010 15:11
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak