Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort rumowy mojej siostry

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 3
budyń waniliowy 1
cukier waniliowy 1
cukier 1 szklanka
woda 3 łyżki
mąka krupczatla 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
masło 1
cukier puder 3/4 szklanki
żółtko jajek 2
rum 50 ml
DODATKOWO:
płatki migdałowe 20 dag
rum

Przepis i sposób przygotowania na: Tort rumowy mojej siostry

Kroki postępowania

1
Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ciepłą, przegotowaną wodę, cukier waniliowy i dalej ucieramy. Proszek do pieczenia mieszamy z budyniem i mąką, a następnie dodajemy do utartych żóltek i dalej dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pianę z białek - masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 30 minut.
Krok 1 - Tort rumowy mojej siostry foto
2
Upieczony biszkopt przekrawamy na 3 części. Dolną część smarujemy dżemem brzoskwiniowym,
Krok 2 - Tort rumowy mojej siostry foto
3
Krem: masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka oraz stopniowo dolewamy rum. Na posmarowany dżem brzoskwiniowy nakładamy kolejną część biszkoptu i nawilżamy ją rumem, smarujemy 1/2 część kremu, przykrywamy biszkoptem i pozostały krem smarujemy górę oraz brzegi tortu.
Krok 3 - Tort rumowy mojej siostry foto
4
Płatki migdałowe rumienimy na patelni i kiedy ostygną posypujemy nimi krem.
Krok 4 - Tort rumowy mojej siostry foto
5
Niestety zapomniałam zrobić zdjęcia gotowego tortu, a to jest trochę mało wyraźny wycinek zdjęcia z urodzin:)
Krok 5 - Tort rumowy mojej siostry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 28.02.2017 18:42
Chętnie bym zjadła.............
Grazyna0211 17.12.2015 18:27
super tort
as28 28.10.2014 15:58
fajny torcik
ben-ka 13.10.2014 10:16
Musiał być bardzo smaczny.
Malgorzata549 16.12.2013 11:36
z przyjemnością bym go zjadła
Klausia 23.01.2013 18:35
zjadłabym chętnie taki tort :)
SmacznaPyza 05.01.2013 18:11
jaka wielkość formy? jaka temperatura pieczenia?
Anna146 18.02.2012 09:28
fajne świeczki, takie wysokie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak