Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks z bakaliami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
masło 100 g
margaryna 100 g
pomarańcza 1
cukier 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki 100 g
morele suszone 50 g
orzechy włoskie 50 g
spirytus 1 łyżeczka
jajko 5

Przepis i sposób przygotowania na: Keks z bakaliami

W pierwszej kolejności suszone morele kroimy w bardzo drobną kostkę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odkładamy na około 15 minut, żeby zmiękły oraz oczyściły się. Orzechy włoskie kroimy w bardzo drobne kawałeczki. Bakalie zalewamy spirytusem. Masło wraz z cukrem ucieramy bardzo dokładnie, a następnie dodajemy do tego mąkę dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W późniejszej kolejności do masy tej wbijamy jajka. Wszystkie te składniki bardzo dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bakalie, które najpierw musimy obtoczyć w mące. Pomarańcz bardzo dokładnie parzymy, a następnie trzemy z niej skórkę. Startą skórkę z pomarańczy również dodajemy do masy. Formę obkładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy na to masę. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 55-60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokodyl 15.03.2012 06:43
kocham ciasta
Wojt@s
Wojt@s 13.03.2012 09:52
extra
owocówka 28.02.2012 07:45
mniam
pioge7 25.02.2012 16:22
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak