Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśnikowa Ola

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szkl
mąka 1.5 szkl
jajko 1
sól do smaku
parówka 2
przecier pomidorowy 2 łyżki
serek wiejski 1
bazylia świeża
margaryna do smażenia
wykałaczki

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowa Ola

Z mleka, mąki, jaja i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Dzilimy je na pół .

Do jedej dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy.

Z dwóch części ciasta pieczemy na odrobinie margaryny dośc grube naleśniki.

Jasny naleśnik kładziemy na talerz.

Ciemny z przecierem kładziemy na desce do krojenia. Nakładamy jedną parówkę , zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami co 2-3 cm.

Odcinamy końce nalesnika przy końcu parówki.

Kroimy między wykałaczkami naleśnik na mniejsze części.

Układamy na jasnym jako oczy.

Serek wiejski wykładamy po okręgu naleśnika robiąc "włosy" Oli.

Z listków bazylii robimy kokardki.

Z końcówki odkrojonego naleśnika kształtujemy usta, a z kawałeczka parówki nosek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 23.08.2013 06:31
Urodziwa ta Twoja Ola. Świetny pomysł.
misia53 14.10.2012 11:59
o jejku , jakie fajne ....
caralajna 18.07.2012 10:24
urocza
Anna133 08.06.2012 16:09
śmieszna
ewaa 10.05.2012 21:39
super!
Wafelek2601 19.04.2012 08:45
dzieciaki będą się zajadać
babcia
babcia 24.02.2012 20:44
świetna
edyta44 18.02.2012 20:50
sliczna ta ola
stokrotka 17.02.2012 19:11
świetny
MAR3STA 17.02.2012 17:33
super!
edita15 17.02.2012 16:41
dla niejadka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak