Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winny gulasz wieprzowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 40 dag
pieczarki 40 dag
cebula 1
wino czerwone wytrawne 100 ml
masło roślinne
przyprawy
mąka 5 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Winny gulasz wieprzowy

Kroki postępowania

1
Mięso kroimy w kostkę,dodajemy do niego nieco jarzynki, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki - mieszamy i pozostawiamy takna godzinkę.
Krok 1 - Winny gulasz wieprzowy foto
2
W garnku topimy 2 łyżki masła i na rozgrzany tluszcz wrzucamy mięso,
Krok 2 - Winny gulasz wieprzowy foto
3
kiedy mięso lekko sie zrumieni wlewamy wino i dusimy całość 8 minut (między czasie dodajemy ziele angielskie i liść laurowy), następnie całość zalewamy 5 szklankami wody i gotujemy przez 40 minut.
Krok 3 - Winny gulasz wieprzowy foto
4
Pieczarki kroimy w plastry, cebulkę w kostkę i na łyżce masła podsmażamy, doprawiając delikatnie solą i pieprzem, a następnie przekładamy do mięsa, calość gotujemy jeszcze 20 minut.
Krok 4 - Winny gulasz wieprzowy foto
5
Mąkę rumienimy na patelni studzimy, następnie stopniowo dolewamy gorący wywar, gdy zasmażka juz jest wodnista przelewamy ją do mięsa z grzybami i gotujemy całość jeszcze 5 minut. Podajemy z chlebem, ziemniakami lub kaszą - jak kto lubi:)
Krok 5 - Winny gulasz wieprzowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 17.02.2012 19:56
Wyprobuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak