Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 1 kg
ziemniaki 05 kg
śmietana 150 gram
mleko 1/2 szklanki
sos czosnkowy 2 stołwe łyzki
ser mozarella 250 gram
sól szczczypta
pieprz szczypta
paryka w proszku szczypta
masło 2 małe łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy.Po obraniu dokładnie myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki.Pieczarki i ser osobno trzemy na tarce o dużych oczkach.Następnie do miski przelewamy śmietaną i przegotowane mleko i łączymy razem z sosem czosnkowym.Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i czerwonej papryki w proszku..Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła.Następnie na dnie układamy część pokrojonych ziemniaków.Ziemniaki zalewamy odrobiną wymieszanej śmietany z sosem czosnkowym.Na to wykładamy potarte pieczarki i posypujemy potartym serem.I ponownie przygotowujemy kolejne warstwy zapiekanki. Ziemniaki układamy na całości,zalewamy śmietaną,posypujemy startymi pieczarkami i serem. I tak przygotowujemy następne warstwy.Przygotowaną zapiekankę pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 07.11.2012 17:52
smaczna
Gosia20 13.09.2012 12:23
super
gacopierz23 07.09.2012 21:21
smaczna
Magda60 23.08.2012 23:07
polecam
hahanka 23.07.2012 12:24
super
Monika63 03.06.2012 15:56
zapiekanke zawsze zjem:)
olkaaa 19.04.2012 08:03
ciekawe
Anna152 04.03.2012 09:08
mniam
Dorian 19.02.2012 16:21
super fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak