Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe z powidłami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3/4 szkl
orzechy 1 szkl
jaja 6
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
powidła śliwkowe
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z powidłami

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 3/4 szkl cukru. Orzechy zmielić. Białka ubić na sztywno z jedną łyżką cukru. Dodać do utartych żółtek. Orzechy wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Łyżką drewnianą delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok. 45 min. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić i przełożyć powidłami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 02.02.2014 11:09
ciasta z orzechami to moje ulubione
ben-ka 01.02.2014 11:14
Mam orzechy,warto wykorzystać je do ciasta.
romanrafal
romanrafal 25.11.2013 14:03
ciekawa propozycja
mirosława4 27.08.2012 19:14
proste i smaczne :)
Rybciia 14.06.2012 17:51
mniam mniam :-)
jeta72 01.06.2012 12:30
pyszne :-)
Łukasz15 08.05.2012 08:37
smaczne
RenataZ-et 22.04.2012 18:23
bardzo fajne
IKrakowianka 21.04.2012 23:38
rewelacja
anna186 17.02.2012 14:57
wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak