Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli ze szpiankiem i serem ricotta z klasycznym sosem pomidorowym ze świeżą bazylią

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto na makaron 700 g
oliwa 15 g
cebula 1 szt
sos pomidorowy 400 ml
szpinak 250 g
ser ricotta 250 g
ser mozzarella 75 g
ząbek czosnku 1 szt
gałka muszkatołowa 1 szt
jajko 4 szt
sól 3 g
woda 60 ml
parmezan 4 płatki
semolina 450 (mąka)

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli ze szpiankiem i serem ricotta z klasycznym sosem pomidorowym ze świeżą bazylią

Ciasto: wymieszać wszystkie składniki i bardzo dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć do lodówki na 2 godziny zawinięte w ściereczkę, a następnie rozwałkować na cienkie płaty, podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło

Farsz: cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodać ser ricotta, pokrojoną mozzarellę i dokładnie wymieszać.

Klasyczny sos pomidorowy: na oliwie z oliwek podsmażyć posiekany czosnek, bazylię i świeże pomidory. Doprawić do smaku pikantną papryką, solą i pieprzem, dodać pomidory pelati, dusić do uzyskania konsystencji sosu, a następnie zmiksować.

Rozwałkowane płaty ciasta pociąć na długie paski o szerokości 16 cm. Na połowie paska ułożyć farsz (ok. 1 łyżki stołowej) w odległości ok. 10 cm jeden od drugiego. Wokół farszu rozsmarować roztrzepane jajko. Farsz przykryć drugą częścią ciasta, przycisnąć dłońmi farsz przez założone na niego ciasto i docisnąć. Pociąć w kwadraty, starając się, aby farsz znajdował się pośrodku. Ravioli gotować ok. 3 – 4 minut w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Podawać z klasycznym sosem pomidorowym posypane serem parmezan

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 13.05.2011 22:52
ale tego jest od groma...:)
Anna141
Anna141 23.03.2011 08:29
uwielbiam włoską kuchnię
Adamorek 09.03.2011 23:42
ale estetyczne
Babciagramolka 10.01.2011 17:54
Klasyka
kielcok1 04.12.2010 13:35
szpinaku nie tknę
Barbara55 12.11.2010 15:11
okropne
gryczyn 27.07.2010 20:37
Lekkie i smaczne. Polecam.
halina17 23.07.2010 16:43
Smaczne
kasiurek 15.07.2010 10:38
coś dla mnie;)
Małgorzata113 09.07.2010 08:03
Bardzo smakowicie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak