Sposób przygotowania

Ciasto: wymieszać wszystkie składniki i bardzo dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć do lodówki na 2 godziny zawinięte w ściereczkę, a następnie rozwałkować na cienkie płaty, podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło

Farsz: cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodać ser ricotta, pokrojoną mozzarellę i dokładnie wymieszać.

Klasyczny sos pomidorowy: na oliwie z oliwek podsmażyć posiekany czosnek, bazylię i świeże pomidory. Doprawić do smaku pikantną papryką, solą i pieprzem, dodać pomidory pelati, dusić do uzyskania konsystencji sosu, a następnie zmiksować.

Rozwałkowane płaty ciasta pociąć na długie paski o szerokości 16 cm. Na połowie paska ułożyć farsz (ok. 1 łyżki stołowej) w odległości ok. 10 cm jeden od drugiego. Wokół farszu rozsmarować roztrzepane jajko. Farsz przykryć drugą częścią ciasta, przycisnąć dłońmi farsz przez założone na niego ciasto i docisnąć. Pociąć w kwadraty, starając się, aby farsz znajdował się pośrodku. Ravioli gotować ok. 3 – 4 minut w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Podawać z klasycznym sosem pomidorowym posypane serem parmezan

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    Bardzo smakowicie wygląda.
  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    coś dla mnie;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    Smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    gryczyn

    Lekkie i smaczne. Polecam.
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    okropne
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    kielcok1

    szpinaku nie tknę
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Klasyka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    ale estetyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam włoską kuchnię
  • 2
    original
    Opublikowano

    magical66

    ale tego jest od groma...:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !