Sposób przygotowania

Zakwas musi być aktywny, tzn. dokarmiony około 12 godzin przed pieczeniem. I musi być dość stary. Jeśli mamy młody zakwas to dodajemy jeszcze około 8 gram świeżych drożdży.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy ciasto. Przez 15-20 minut. A jak mamy specjalny mikser (a właściwie specjalną końcówkę) to pewnie wystarczy z 8 minut. No i jak już wyrobimy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 8 godzin. U mnie chyba nawet 12 było. W tym czasie ciasto nam urośnie. Znów troszkę je wyrabiamy i przekładamy do foremki na kolejne 8 godzin. Tym razem pilnujmy żeby nie za długo (to znaczy 8 powinno spokojnie wystarczyć), bo może wystąpić efekt przerośnięcia i ciasto nam się zapadnie w sobie. Tuż przed wsadzeniem do piekarnika smarujemy dokładnie i ostrożnie chleb olejem/oliwą z wierzchu.
No i do piekarnika na 40 minut w temperaturze 210 stopni. Wyjmujemy (ostrożnie), przekładamy na kratkę i czekamy grzecznie aż ostygnie.

A jeśli faktycznie ktoś ma młody zakwas i doda troszkę drożdży, to proces wyrastania będzie znacznie szybszy, myślę, że po 2 godziny na pierwsze i drugie rośnięcie trzeba by poświęcić.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    chleb własnej roboty...jestem jak najbardziej za...:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Wspaniały i pewnie bardzo pyszny
  • 0
    original
    Opublikowano

    anemon

    Jakiej mąki orkiszowej należy użyć?
  • -1
    225655_1014521847254_1237_n
    Opublikowano

    Ali

    Z tego co pamiętam to pełnoziarnistej.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !