Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowa 'szarlotka' na ciepło

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
margaryna 20 dag
kakao 3 łyżki
woda letnia 1 łyżek
drożdże 5 dag
cukier 2 łyżeczki
jabłka 4
cynamon
bita śmietana
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowa 'szarlotka' na ciepło

Kroki postępowania

1
Margaryne siekamy z mąką, dodajemy drożdżem rozpuszczone z cukrem i wodą - zagniatamy jednolite ciasto, które przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzine.
Krok 1 - Kakaowa 'szarlotka' na ciepło foto
2
Po wyjęciu dodajemy kakao, ponownie zagniatamy ciasto, dość cienko walkujemy i wykrawamy nożem duże kwadraty.
Krok 2 - Kakaowa 'szarlotka' na ciepło foto
3
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostke i na środku każdego z kwadratów układamy 1 łyżkę jabłek. Przeciwległe rogi zlepiamy ze sobą, a następnie przebijamy wykałaczką aby nie rozpadły się podczas pieczenia.
Krok 3 - Kakaowa 'szarlotka' na ciepło foto
4
Mini szarlotki pieczemy przez 13 minut w temp 180*. Gorące ciasteczka nakladamy na talerzyki, dekorujemy bitą śmietaną, rodzynkami i cynamonem.
Krok 4 - Kakaowa 'szarlotka' na ciepło foto
5
Ciacha można przygotować wczesniej, a przed smaym podaniem wstawic na 5 minut do nagrzanego piekarnika by były cieple - polecam
Krok 5 - Kakaowa 'szarlotka' na ciepło foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 05.09.2012 21:02
super
Mati13 09.08.2012 15:07
na pewno są smaczne
Beatris 17.02.2012 09:00
Apetycznie się zapowiada.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak