Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe tradycyjne pączki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
drożdże 45 g
cukier 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 5 sztuk
mleko 1 sztuka
margaryna 100 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
rum 3 łyżki
sól szczypta
dżem z czarnej porzeczki do smaku
cukier puder do smaku
tłuszcz 1,5-2 litry
ziemniak surowy obrany 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe tradycyjne pączki

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć. Dodać łyżkę cukru, mąki oraz szczyptę soli i zalać 0,5 szklanki letniego mleka. Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko oraz żółtka miksujemy do białości z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną oraz pozostałe letnie mleko i rum. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając małym strumieniem margarynę. Ciasto będzie się lekko kleiło, ale nie dosypujemy mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podrośnie.
Krok 1 - Domowe tradycyjne pączki foto
2
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy chwilkę.
Krok 2 - Domowe tradycyjne pączki foto
3
następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na ok 1,5 cm., a następnie za pomocą szklanki wycinamy koła. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.
Krok 3 - Domowe tradycyjne pączki foto
4
Na połowę krążków nakładamy po łyżeczce dżemu z czarnej porzeczki a następnie przykrywamy drugim pustym kawałkiem ciasta i zlepiamy. Następnie lekko formujemy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na ok godzinkę. Na cieście powinny powstać pęcherze.
Krok 4 - Domowe tradycyjne pączki foto
5
Tłuszcz rozgrzewamy, dodajemy z dwa plasterki ziemniaka i wkładamy pączki lekko nasmarowane olejem. Czekamy, aż się zarumienią i przewracamy na drugą stronę. Gotowe wyciągamy na ręczniki papierowe i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!


Z przepisu wyszło mi 25 pączków.
Krok 5 - Domowe tradycyjne pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 09.02.2015 20:43
W przepisie napisałaś, że: "Mąkę przesypujemy do miski", mam pytanie: z jakiego powodu ciasto przekładasz do garnka?
czekoladka_m 25.10.2013 19:16
Juz coraz bliżej do Tłustego Czwartku:):)
olkaaa 07.08.2013 07:50
pięknie wyglądają
Natalia/tubisiek 25.05.2013 12:10
wyglądają bardzo apetycznie :)
RenataZ-et 21.09.2012 14:44
bardzo takie lubię!
cooleczka 17.02.2012 17:52
wyglądają kusząco :)
agnieszka137 17.02.2012 10:22
super, wyglądają puszyście:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak