Sposób przygotowania

Krok 1 / 5

Drożdże pokruszyć. Dodać łyżkę cukru, mąki oraz szczyptę soli i zalać 0,5 szklanki letniego mleka. Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko oraz żółtka miksujemy do białości z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną oraz pozostałe letnie mleko i rum. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając małym strumieniem margarynę. Ciasto będzie się lekko kleiło, ale nie dosypujemy mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podrośnie.


Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    super, wyglądają puszyście:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    wyglądają kusząco :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    bardzo takie lubię!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    wyglądają bardzo apetycznie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    pięknie wyglądają
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Juz coraz bliżej do Tłustego Czwartku:):)
  • 0
    original
    Opublikowano

    anemon

    W przepisie napisałaś, że: "Mąkę przesypujemy do miski", mam pytanie: z jakiego powodu ciasto przekładasz do garnka?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !