Sposób przygotowania

Ugotować zupę:Grzyby umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić na noc.Włoszczyznę obrać, pokroić i włożyć do grzybów.Całość gotować do miękkości, w wodzie, w której moczyły się grzyby.Na koniec zupę posolić, przyprawić pieprzem.Przecedzić.Grzyby i jarzyny pokroić w zapałkę i ponownie włożyć do zupy.
Przygotować kluseczki:grzyby namoczyć, ugotować.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i razem z grzybami usmażyć na łyżeczce masła.Resztę masła utrzeć na puszystą masę.Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku i po łyżce grzybów z cebulką.Przyprawić solą i białym pieprzem.Dodać mąkę, wymieszać.Na koniec do masy dodać pianę z białek i delikatnie połączyć.
Masę nabierać łyżeczką i kłaść na posolony wrzątek formując małe kuleczki.Gotować około 10 minut na średnim ogniu.Gotowe kluseczki odcedzić na sicie.Szybko przelać zimną wodą, osączyć.Przełożyć do ogrzanych talerzy lub bulionówek.Zalać gorącą zupą, udekorować zieleniną (najlepiej gałązką tymianku, który podkreśla smak grzybów ).

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !