Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz grzybowy
Przygotować kluseczki:grzyby namoczyć, ugotować.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i razem z grzybami usmażyć na łyżeczce masła.Resztę masła utrzeć na puszystą masę.Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku i po łyżce grzybów z cebulką.Przyprawić solą i białym pieprzem.Dodać mąkę, wymieszać.Na koniec do masy dodać pianę z białek i delikatnie połączyć.
Masę nabierać łyżeczką i kłaść na posolony wrzątek formując małe kuleczki.Gotować około 10 minut na średnim ogniu.Gotowe kluseczki odcedzić na sicie.Szybko przelać zimną wodą, osączyć.Przełożyć do ogrzanych talerzy lub bulionówek.Zalać gorącą zupą, udekorować zieleniną (najlepiej gałązką tymianku, który podkreśla smak grzybów ).