Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
mięso mielone z indyka 500 g
jajko 1 sztuka
ryż 100 g
sól
pieprz
cebula 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 ziarenka
koncentrat pomidorowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Kroki postępowania

1
Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Gołąbki foto
2
Z kapusty wycinamy głąb- za pomocą ostrego, szpiczastego noża. W garnku gotujemy wodę i wkładamy kapustę wycięciem do góry, w wycięcie wlewamy wrzącą wodę z czajnika, dzięki temu woda dostanie się do środka kapusty i zmiękczy wszystkie liście. W czasie gotowania możemy ostrożnie obracać kapustę. Chodzi o to, żeby ją sparzyć, liście nie mogą się ugotować!
Krok 2 - Gołąbki foto
3
Ostrożnie zdejmujemy po kolei liście z kapusty.
Krok 3 - Gołąbki foto
4
Na brzegu liścia kładziemy trochę mięsa i zawijamy ciasno gołąbki.
Krok 4 - Gołąbki foto
5
Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w talarki.
Na dnie garnka układamy liście kapusty i połowę pokrojonych warzyw, liski laurowe i ziele angielskie
Krok 5 - Gołąbki foto
6
Przykrywamy pierwszą warstwą gołąbków, kładąc je zawinięciem do dołu. Gołąbki układamy ciasno, żeby się nie rozwijały podczas gotowanie
Krok 6 - Gołąbki foto
7
Na gołąbkach układamy resztę marchewki i cebuli i drugą warstwę gołąbków. Zalewamy osoloną wodą i dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny na małym ogniu.
Krok 7 - Gołąbki foto
8
Po tym czasie do wody dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 8 - Gołąbki foto
9
Gołąbki podajemy z sosem
Krok 9 - Gołąbki foto
10
Gołąbki
Krok 10 - Gołąbki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 05.12.2012 22:02
idealnie opisany przepis na smaczne gołąbki
agogo2 28.09.2012 23:25
pyszne
dwa pokoje z kuchnią 17.02.2012 23:41
oj dawno nie było u mnie gołąbków, chyba trzeba to zmienić
Agnieszka_B 17.02.2012 09:35
Ja nigdy nie odmawiam gołąbków. Uwielbiam!
agnieszka137 16.02.2012 22:27
Smaczne, aż mi ochota przyszła:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak