Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajski przysmak

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
zielony groszek 1 szklanka
posiekane migdały 1/2 szklanka
masło 3 łyżki
skórkę z cytryny z 1 cytryny
sok z cytryny 1/2 cytryny
brązowy cukier 1 łyżkę

Przepis i sposób przygotowania na: Tajski przysmak

Wsyp ryz do sitka i opłucz pod silnym strumieniem bieżącej zimnej wody . Kiedy woda będzie klarowna , przesyp ryż do garnka o grubym dnie i zalej dwiema niepełnymi szklankami zimnej wody . Dodaj groszek , sok i skórkę z cytryny , zamieszaj ,przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia . Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut bez podnoszenia przykrywki i mieszania . Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem , by ryż doszedł . W rondelku rozgrzej masło , wsyp brązowy cukier i migdały . Kiedy nabiorą złocistego odcienia , dodaj je razem z masłem do ryżu . Lekko zamieszaj , posyp posiekaną natką pietruszki . Podawaj . Ten lekki , lecz energetyczny posiłek sprawdzi się zwłaszcza przed taneczną imprezą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 17.02.2012 15:20
super
parysek10 17.02.2012 15:20
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak