Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale na topielcu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 120 gram
jajko 2 szt
margaryna 2 kostki
mleko
cukier
powidła

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale na topielcu

W 1/2 mleka rozpuścić drożdże oraz dodać łyżkę cukru, wymieszać i odstawić aż zacznie rosnąć. Margaryny 2 kostki rozpuścić w rondelku razem z łyżką cukru, pozostawić do schłodzenia.Do maki wbijamy jajka, dodajemy pozostałą część mleka, wyrośnięte drożdże oraz płynna margarynę i wyrabiamy ciasto. Gdy uformujemy ciasto wrzucamy go garnka z zimną wodą i czekamy aż wypłynie .Gdy wypłynie ponownie gnieciemy ciasto. Ciasto dzielimy na części i każdą cześć wałkujemy, kroimy na 8 części i na każdą dajemy konfitury i zawijamy.Można posmarować jajkiem przed pieczenie i wsadzamy do piekarnika i pieczemy 15 -20 min w tem około 180 stopni. Po wyjęciu mozna posypać cukrem pudrem bądź polukrować.Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 04.04.2012 20:40
smaczne
aacaac 08.03.2012 12:58
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak