Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec 2

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
żółtko jajek 3 szt
cukier waniliowy 1 szt
masło 0,5 kost
cukier 3/4 szkl
drożdże 4 dag
mąka 50 dag
mleko 1 szkl
masa makowa
cukier 0,5 szkl
mak 1,5 szkl
rodzynki 2 łyżki
miód 2 łyżki
smazona skórka pomarańczowa
orzechy włoskie 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec 2

Mleko lekko podgrzać. Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i połowę mleka, wymieszać odstawić do wyrośnięcia. Masło przełożyć do rondla, roztopić. Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn. Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka. Jak ciasto będzie elastyczne,odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. MASA MAKOWA Mak zalać 3 szklankami wody, gotować chwilę odstawić do napęcznienia maku. Odcedzić, dwukrotnie zemleć. Margarynę rozpuścić dodać mak, miód, cukier i bakalie. Smażyć kilka minut, mieszając. Do masy makowej dodać ubitą pianę z białka, ostudzić. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć makowiec, piec w nagrzanym piekarniku 50 minut w 180 stop. Gotowy makowiec polać lukrem, posypać posiekanymi orzechami

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 17.02.2012 19:09
mniam
1j1o1l1a1 17.02.2012 00:47
udany
treonina 16.02.2012 17:25
świetny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak