Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulowa zupa pijacka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula biała 1 kg
masło 3 łyżki
piwo jasne 1 szklnka
whisky 1/2 szklanki
cukier brązowy 2 łyżki
bulion drobiowy 1 l
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
grzanki
ser żółty

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulowa zupa pijacka

Cebulą obrać, pokroić w cienkie plasterki. Masło rozgrzać w rondelku z grubym dnem, wrzucić cebulę i smażyć na bardzo małym ogniu aż zbrązowieje (ok. 25-30 minut ) co jakiś czas mieszając aby uniknąć przypalenia. Gdy cebula jest już brązowa dodać cukier i wymieszać. Do cebuli dolać piwo i whisky, zwiększyć ogień i ciągle mieszając gotować aż połowa płynów odparuje. Dodać bulion, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową, wymieszać i gotować pod przykryciem następne pół godziny.
Zupę przelać do kokilek, na każdej położyć grzankę i posypać żółtym serem, zapiec.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 17.08.2012 17:52
nie jadłam, ciekawa jestem smaku
sunnymood 23.05.2012 16:20
ciekawa:)
Niunia1 11.03.2012 14:18
nazwa rewelacyjna;-) uwielbiam tą zupę ale whisky jeszcze nie dodawałam:)
freekate 09.03.2012 14:54
może dziwnie, ale podobno o gustach się nie dyskutuje, a nam się ta nazwa podoba ;)
SmacznaPyza 09.03.2012 11:37
może i od piwa, ale jakoś tak dziwnie to brzmi....
kate.500 26.02.2012 10:58
pycha i zupa i nazwa
IZABELA29 21.02.2012 09:01
pewnie od piwa
Justyna Jussstiii 17.02.2012 14:04
super
SmacznaPyza 16.02.2012 20:34
no dobra, ale dlaczego pijacka?!
MAR3STA 16.02.2012 17:30
brzmi znakomicie
treonina 16.02.2012 17:28
uwielbiam zupę cebulową! spróbuję według Twojego przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak