Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy kokosowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 30 g
mleko 1 szklanka
wiórki kokosowe 4 łyżki
jajko 3 szt
cukier 4 łyzki
sól do smaku
olej do smażenia
masło 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy kokosowe

Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru w miseczce, dodajemy ok. 1/2 szklanki mleka, mieszamy, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 min.
Masło topimy i studzimy do temperatury ciała. Cukier roztrzepujemy lekko z jajkami.
Do miski wsypujemy mąkę i sól, wiórki kokosowe, dodajemy stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem, resztę mleka i stopione masło. Wyrabiamy dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 30-50 min.
Rozgrzałam patelnię z olejem i zmniejszyłam płomień na średni. Kładłam łyżką kawałki ciasta na cienką warstwę oleju, , po czym przykryłam pokrywką. Po kilku minutach wyrosły i się ścięły , od dołu zrumieniły i można je była przewracać na drugą stronę. . Dosmażyłam bez przykrywania.
Odsączyłam z tłuszczu na papierowym ręczniku i obtoczyłam w drobnym cukrze.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 08.10.2013 10:53
pycha racuchy :-)
plocia 18.09.2013 23:32
Kokosowych racuchów to ja jeszcze nie jadłam.
PaniMISIOWA 25.11.2012 14:21
fajne
ben-ka 27.09.2012 17:22
zjadłabym ze smakiem:)
IZABELA29 26.09.2012 13:26
apetyczne
goofy9 17.07.2012 23:21
ciekawe
Izabela28 02.07.2012 08:23
smaczne:)
pacpaw 16.02.2012 22:36
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak