Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PTYSIA

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1/4 l
tłuszcz 9 dek
mąka 18 dek
jaja 3-4 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: PTYSIA

Wodę z cukrem zagotowujemy na wrzącą wsypujemy mąkę z proszkiem i szybko mieszamy. Gdy masa odchodzi od miski, staje się szklista odstawiamy i ucieramy aż do ostudzenia. Następnie wbijamy stopniowo po jajku aż będą tworzyć się szybki i ciasto będzie mlaskało. Ciasto nie śmie się rozlewać, układamy kupki wielkości orzecha na wysmarowaną brytfannę. Wkładamy do dobrze rozegranego piekarnika, nie zaglądając do piekarnika dopiero po 10 minutach bo upadną. Ptysie muszą dobrze uschnąć w piecu i po przekrojeniu mają być puste.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak