Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna szkl
masło 2 łyżki
spirytus 1/2 kieliszka
śmietana troche
olej do smażenia
cukier puder trochę

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Kroki postępowania

1
masło posiekaj z mąką,dodaj spirytus i śmietanę tak aby powstało ciasto które konsystencją będzie przypominać ciasto na pierogi lub makaron. ciasto ubijaj energicznie wałkiem lub innym narzędziem tak aby powstało jak najwięcej pęcherzyków powietrza. zawiń je w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 1 - Faworki foto
2
ciasto rozwałkuj.wytnij z niego romby a w środku każdego rombu zrób przecięcie a następnie formuj z tego tradycyjne faworki.
Krok 2 - Faworki foto
3
faworki smaż w głębokim dobrze rozgrzanym oleju. odsącz na papierze i posyp cukrem pudrem.
Krok 3 - Faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak